Stadsgids Henk Bakker
organiseert al ruim 20 jaar excursies in Groningen en omgeving.


 

Er zijn ook rondleidingen over het
Esserveld.nl

Thuis In Kunst (cultuurbemiddeling)

Henk Bakker Excursies Twitter

Home

* Henk Bakker *
* email *

zuiderbegraafplaats verzetsmonumentVerzetsmonument

Op de Zuiderbegraafplaats is een verzetsmonument gekomen met de namen van omgekomen verzetsstrijders die hier liggen of lagen begraven, april 2020. Op 7 juli 2020 is het monument officieel onthuld door burgemeetser Koen Schuiling van de gemeente Groningen en initiator Henk Bakker.

Renée Luth heeft indrukwekkend gedicht voor de steen geschreven en op 7 juli voorgedragen.

Zo'n 50 nabestaanden waren bij de onthulling aanwezig.
Verslag

Opmerkingen, vragen en tips verneem ik graag (info@henkbakker.nl).

zuiderbegraafplaats groningen verzetsmonument

(beide foto's Dagblad van het Noorden)

Rondleidingen

Een rondleiding duurt zo'n 1,5 uur.
Voor groepen kan er een rondleiding georganiseerd worden, op elke gewenste datum.

Zie hieronder.

verzetsstrijder anna buringaWie waren ze, de Groninger verzetsstrijders!

Er is ook een rondleiding op de Zuiderbegraafplaats te Groningen langs graven van Groninger verzetsstrijders, die in Wereldoorlog 2 in de strijd tegen de wrede Duitse overheersers, omkwamen. Dappere mensen die op verscheidene plaatsen, plaquettes of in geschriften al geëerd worden,
maar min of meer onbekend begraven liggen op deze begraafplaats.

Heel verschillende mensen, met bijvoorbeeld heel verschillende beroepen: o.a. advocaat, raadslid, stuurman, magazijnbediende, elektricien, ambtenaar, ver

pleger, machinist, winkelier en politieagent.
De bekendste zijn misschien wel Pieter Hermannus Everhardus van Dooren, vermoord in de Kreupelstraat en waar de Van Doorenveste op het Zernikecampus naar genoemd is, Sypko Domela Nieuwenhuis, nazaat van de bekende socialist Domela Nieuwenhuis, en Nicolaas Arie Cornelis van Baalen, doodgeschoten waarschijnlijk in zijn woning aan de Parklaan door vermoedelijk de SD'er Lehnhof.
Gids Henk Bakker leidt rond en vertelt het verhaal, voor zover die te achterhalen is, van deze verzetsstrijders.
Op zaterdag 4 mei vertelt een kleinzoon van een doodgeschoten verzetsstrijder het verhaal van zijn grootvader.

verzetsstrijder noppenDeelname kosteloos, data:
Zondag 1 mei 2022, dinsdag 3 mei 2022, langs graven van beroemde Groningers.
Datum onbekend, langs graven van beroemde hoogleraren.

Start steeds 14.00 uur.
De rondleiding duurt zo'n 1,5 uur.
Voor groepen kan het ook op andere data.

Opgave gewenst via email.

Deze rondleiding kan voor groepen vanaf 10 personen altijd op afroep.

(Op de foto's graven van Annie Heideveld-Buringa en Leendert Martinus van Noppen.)

Wie waren ze, de beroemde Groningers!

Op de grootste begraafplaats van de stad Groningen - de Zuiderbegraafplaats - liggen veel bekende Groningers (je kunt ze ook bekende Nederlanders noemen) zoals Hendrik de Cock van de Afscheiding, Wolters en Noordhoff van de drukkerij/schoolboeken, de ouders Mesdag van de beroemde schilders, Otto Eerelman (kunstschilder), Jan Altink (schilder bij kunstenaarsvereniging De Ploeg), majoor Thomson (1e vredestichter, Albanie), oprichters Sas en Hein van Sassenhein te Haren, Guyot, Coenraad van Valkenburg en vele anderen.
Ook langs het graf van oud burgemeester De Savornin Lohman en graf zus van Berend Botje en oprichters van Sassenhein te Haren!

Er is een interessante excursie uitgezet van ongeveer twee uur langs graven van de bekendste Groningers. Henk Bakker vertelt aan de hand van de graven over hun leven en geschiedenis. Ook wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis van de begraafplaats zelf.

Data: 1 juni 2022 en zondag 4 september 2022.
Een rondleiding duurt zo'n 2 uur. Aanmelden kan via info@henkbakker.nl.
NB! De rondleidingen gaan door bij voldoende deelname.

Reserveren gewenst: email. De kosten bedragen 7,50 euro; meer of minder mag ook. Jongeren tot 18 jaar kosteloos, houders Stadjerspas 5 euro, meer of minder mag ook.
Voor groepen kan er een rondleiding georganiseerd worden op elke gewenste datum. Kosten: 1-10 personen 75 euro, de volgende personen betalen 3,75 euro per persoon. De opbrengst gaat naar een goed doel in de stad Groningen. Email.

Inventariseren

Henk Bakker is bezig met het inventariseren van de graven en is begonnen met 1e klasse rechts.
Daarnaast organiseert hij al enige jaren rondleidingen over de Zuiderbegraafplaats te Groningen. Hij is ondertussen zeer bekend met deze begraafplaats. Deze site zal een mogelijkheid krijgen uw verhaal te vermelden, vragen te stellen en zal een overzicht gaan geven van de graven, voor zover dat mogelijk is.
In eerste instantie zal vooral de 1e klas zijn aandacht krijgen.

Henk Bakker doet onderzoek naar alle graven op klasse 1 rechts. Wanneer deze omvangrijke klus gereed is, zal het worden gepubliceerd op deze site.

Mocht u informatie of vragen hebben, stuur ze op naar info@henkbakker. nl.
Henk Bakker kan ook een zoekopdracht doen.

Enkele van de gevonden graven

Het gevonden graf van Gerarus de San wordt in ere hersteld! De zuil van het graf bleek in de grond verdwenen.

Het graf van eerste eigenaren van hotel Frigge lijkt te zijn gevonden. Meer info volgt.

Graf architect Nijhuis (zomer 2017 tentoonstelling over hem in Eelde); eigenaar Bijenkorf te Groningen omstreeks midden 20e eeuw; Pieter Hermannus Everhardus van Dooren; Van Giffen; fam. Valkenburg; Modderman; mevrouw van Hall, echtgenoot van Van Hall (instituut); eenmansgraf van zoontje fam. Scholten; Gerardus Ottenhoff, overleden 1894, rietdekker; oudburgemeester De Savornin Lohman; ouddirectrice Doorgangshuis (voorloper Helper Haven); graf zus van Berend Botje, directeur kunstacademie Miverva De Sant.

Naam: Paulus Schönfeld Wichers, arts te stad Groningen. Geboren 21 december 1867 Vries, Overleden 9 december 1944 Groningen. Getrouwd te Bellingwolde op 14 augustus 1902 met Gezine Afine Diddens, geboren 14 mei 1872 Bellingwolde. Overlijdensdatum niet bekend. Zijn vader: Johan Christoph Schönfeld Wichers geb. 10 februari 1829, Leek, ovl. 13 februari 1877, Vries. Zijn moeder: Justina Rutgers geb. 21 september 1827, Breede, Warffum, ovl. 19 januari 1899, Groningen. Familierelatie met Mr. Drs. Herman Pieter Schonfeld Wichers / Belcampo, 1902-1990, (nog) niet te vinden, de naam Herman Pieter komt wel in deze familie voor, zijn broer en opa, geboren, in Middelstum heetten Herman Pieter.
De naam Schönfield Wichers komt voort uit huwelijk tussen Herman Pieter Wichers 1798-1885 en Maria Henderika Schönfeld 1797-1871. Vader van Belcampo: Jakob Gerhard Schonfeld Wichers 1868-1937. Opa van Belcampo: Karel Diederinck Schonfeld Wichers geboren te Roden 5 mei 1835. Overleden 27 februari 1898 Veendam.
Relatie Paulus - Belcampo: Broer van Paulus is opa van Belcampo. Zijn zus is ook begraven op deze begraafplaats.
De beroemde Belcampo is begraven in Rijssen.

Moord in Paterswolde. Tegenover het Familiehotel in Paterswolde ligt het Kluivingsbos, dat ook wel bekend is als het Moordenaarsbos. In het Kluivingsbos aan de Groningerweg is namelijk op 19 april 1917 het lijk van de 29-jarige onderwijzeres Willemiene Henriette Jansen gevonden. Zij was sinds 21 september 1916 vermist.Waarschijnlijk is zij vermoord.
Ze is begraven op de Zuiderbegraafplaats te Groningen. Meer info.

Adres

Zuiderbegraafplaats
Hereweg 78
9725 AG Groningen

zuiderbegraafplaats groningen wolters zuiderbegraafplaats groningen swinderen zuiderbegraafplaats groningen hofstede zuiderbegraafplaats groningen hazewinkel dagblad noorden

Opgave of informatie, email!